Wie zijn we?


 

Sinds september 2022 heeft de Ark een compleet nieuw bestuur namelijk Sarah, Ellen en Geert. Het vorige bestuur had besloten dat het tijd was om de fakkel door te geven en kwam zo uit op Ellen en Geert. Beide hadden reeds lang tijd ervaring in het asiel gebeuren en de zorgboerderijen-wereld met hun zorgboerderij en asiel Huppeldepup vzw in Humbeek. Samen met Sarah die reeds jaren dierenverzorgster is op AVP gaan we beide asielen en zorgboerderijen de komende jaren uitbreiden.

Aan de werking van de Ark Van Pollare gaat er niks veranderen, we blijven ons dagelijks inzetten voor de dieren maar gaan het zorgboerderij gedeelde in Lennik uitbreiden om zo mens en dier samen te brengen.

Hieronder is een stukje geschiedenis waar Els en Hans fier mogen op zijn.

 

Hans en Els (allebei °1975). We zijn een normaal nieuw samengesteld gezin, zoals er dertien zijn in een dozijn. We wonen sinds maart 2012 in Pollare en de drie kinderen, Silke (°2000), Lander(°2004) en Jens(°2002) wonen op regelmatige basis ook bij ons.

ArkVanPollare_LOGO

Sinds we in Pollare woonden, konden we wonen zoals we steeds wilden: wij en onze diertjes. Kippen, cavia’tjes, een pony…  Het was echt onze droom. Maar al snel vonden mensen de weg naar onze woning: Of we geen pony konden opvangen… “Tgoh ja, wat palen en draad extra, groter schuilhok… Geen probleem.” En of er geen plek was voor een hond uit het asiel? En nog eentje? En soms geen plek voor konijntjes bij jullie? En…? En…?
We hebben toen de zaken besproken met de kinderen. Tenslotte vroegen we meer en meer hulp aan hen, als ze hier waren. Het werd enorm veel werk. Ook op vakantie gaan, zat er niet meer in. De kinderen waren enthousiast en besloten er ook 100% voor te gaan. En geen vakantie meer… dat vonden ze niet erg. Een leuke daguitstap vonden ze meer dan genoeg.

 

Maar het aantal dieren steeg en bleef stijgen: Kippen, geiten, vogels, cavia’s, konijnen, pony’s… We hadden wel de tijd om ze allemaal te verzorgen maar financieel kwam er een probleem. Nooit was er nog geld in huis voor extra’s: alles ging volledig naar de dieren. Voeding, stro, hooi, dierenartsen,… Op een dag waren er bvb. zware kosten aan de auto en… er moest een keuze worden gemaakt. Dus de auto werd van de hand gedaan en zo gingen we weer door.
Iedere normale mens zou hebben gezien dat de situatie onhoudbaar werd, maar wij zagen niets: doorgaan was de missie.
Sterker nog: er stond alweer een winter voor de deur, dus… extra hokken, extra hooi, extra stro, extra voeding,…
Meer en meer mensen vroegen ons hoe ze konden helpen, we bedankten beleefd maar aanvaardden niets. We begonnen wel na te denken: als we nu de eieren eens verkochten? Of er advocaat van maakten en deze verkochten op een kerstmarkt? En van de walnoten konden we lekkere likeur maken…
Veel extra werk maar daar konden we een centje mee verdienen… Voor de dieren, uiteraard.
Maar als we dit wouden doen, moest het gebeuren zoals het hoorde: Transparante vzw oprichten en iedereen die iets doneerde of kocht, moest kunnen weten wat er met de centen gebeurde. En toen gingen we er helemaal voor: Vzw oprichten, verschijnen in staatsblad, boekhouder erbij, website, enzovoort.

Vijf jaar na de start van de Ark van Pollare (2019) kregen we een mooi aanbod van L&S Vastgoed. Dankzij hen konden we naar een mooi pand verhuizen te Lennik. Groter, meer dieren, meer hulpvragen, agrarische zone…
We zullen nooit het pittoreske Pollare vergeten waar alles ontstond, maar helaas werd het allemaal wat krap…

In 2021 kreeg Hans te kampen met gezondheidsproblemen waardoor hij besloot uit de VZW te stappen. Els, Christiane en Silke nemen sindsdien het bestuur van de Ark van Pollare verder op zich.

En voila; hier zie je online het resultaat van wat we doen. Je kan alles ook volgen via onze facebookpagina.
Om het échte werk te zien, kom je beter eens langs.
Dit kan zowat altijd, na even te bellen of mailen. Gezien wij ook mensen met een werkstraf te werk stellen, minderjarigen met een time-out, etc… werken we enkel op afspraak.

Intussen zijn we een erkende opvang voor weidedieren / neerhofdieren / konijnen / knaagdieren /… Je kan ons asiel terugvinden bij de erkende asielen van de FOD, onder het nummer Hk30216229.
We doen ook al een tijdje niet alles meer zelf, gelukkig. Iedere week kunnen we rekenen op meerdere vrijwilligers. Zij staan er iedere keer weer om ons te helpen maar ook vaak om u te woord te staan.

Het vaste team

Dit wekelijks team wordt nog verder uitgebreid met mensen uit trajecten, mensen met een werkstraf, leerlingen met time-out, losse medewerkers voor evenementen, losse medewerkers voor uitzonderlijke werken, stagiairs en stagiaires dierenzorg etc etc…